Kutyáknak javasolt oltások

Yorkshire terrier

Minden kutyának javasolt:

– 6 hetes korban: féreg elleni kezelés

– 8 hetes korban: parvovírusos bélgyulladás elleni oltás és féreg elleni kezelés

– 10 hetes korban: kombinált oltás és féreg elleni kezelés

– 12 hetes korban: kombinált oltás és féreg elleni kezelés

– 14 hetes korban: kombinált oltás

– 16 hetes korban: veszettség elleni oltás és féreg elleni kezelés

Ezután:

– Féreg elleni kezelés: 3 hónaponként javasolt

– Veszettség elleni oltás: 6 hónapon belül, majd évente 365 napon belül

– Kombinált oltás: 1 éves korban, majd évente.

 

Az oltásokat csak akkor indokolt elkezdeni 6 hetes kor előtt, ha a kiskutya fogékonyabb a betegségekkel szemben: nem szopott vagy csak rövid ideig szopott, rossz körülmények között élt, például menhelyről vagy utcáról fogadták be.

A fiatal kutyákat ne sétáltassák utcán vagy más olyan helyen, ahol sok kutya jár, ameddig nem biztos a védettségük: a 3. kombinált oltásuk után 2 hétig.

Oltási reakciók:

Nagyon ritkán, de előfordul, hogy az oltás után fél 1 órával a kutya arca megduzzad, vagy testén foltokban feláll a szőr/csalánkiütés/. Ilyenkor minél előbb vigyük állatorvoshoz, mert allergia ellenes szer beadása után a tünetek rövid időn belül megszűnnek. Néha az oltás beadásának helyén kis csomó képződik, ami lassan múlik el. Ez nem fáj és kezelést sem igényel, de azért mutassuk meg állatorvosnak.

Választható oltások:

– Lyme borelliozis elleni oltás: ld honlap

– Kennel Cough / Kennel köhögés/ elleni védőoltás:

– Bordetella bronchiseptica nevű baktérium és a vele társult kórokozók/ adenovírus, parainfluenza vírus stb./által okozott betegség, ami. mint a neve is mutatja kínzó, száraz köhögéssel jár. 7-9 napig tart és ha szövődmények nem társulnak hozzá nem okoz levertséget vagy rossz közérzetet. Nagyon fertőző. Főleg kutyatenyészetekben, kutyaiskolákban terjedhet. Az oltóanyag nem injekció, hanem orrba csepegtethető oldat formájában használatos.

– Bőrgombásodás elleni oltás:

Elsősorban Microsporon canis által okozott bőrgombásodás ellen hatékony. Ez a gombafaj sok helyen előfordul, de csak néhány kutyánál okoz tüneteket. Az állat bőrén többé kevésbé kerek foltokban kihull a szőr és a kerek foltok széleinél kipirosodás és enyhe hámlás látható. Az elváltozás nem viszket viszont emberre is fertőző. Főleg nőkre és gyerekekre. Gyengébb immunrendszerű érzékenyebb kutyák kaphatják meg. Az oltóanyag megelőzésre és gyógyításra is hatékony. Első alkalommal 3 hetes különbséggel két oltást kell beadni, a továbbiakban évente egy oltással a védettség folyamatossá tehető.