Miért fontos a kullancs elleni védekezés?

Kutya orvos

Fertőzött kullancsok kutyáknál betegségeket okozhatnak.

A Lyme kór

Lyme kór a Connecticut állambeli Lyme városáról kapta a nevét, ahol az első emberi megbetegedést megállapították. A betegséget borellia nevű spirál alakú baktériumok okozzák (legtöbbször Borrelia burgdorferi), ezért a betegséget Lyme borreliozisnak is nevezik. Vérszíváskor a kullancs nyálával juttatja a kórokozót a kutya szervezetébe, ahol a bőralatti kötőszövetben a baktériumok elszaporodnak és szétvándorolnak az egész szervezetben.

Az immunrendszer által nehezen hozzáférhető helyeken (szívbelhártyában, ízületekben, agy- és gerincvelő burokban) megbújnak és idült gyulladásokat okozhatnak.A betegség lappangási ideje 3 héttől több hónap. A diagnózis laboratóriumi vizsgálattal (vérvizsgálattal) állítható fel. Az időben felismert betegség 4-6 hetes speciális antibiotikum terápiával gyógykezelhető, de sok estben teljesen nem gyógyítható.

A betegség tünetei

A tulajdonos számára a betegség tünetei nehezen észrevehetőek, a kutya kicsit „nem olyan, mint lenni szokott”, kedvetlenebb, kevesebbet eszik, fáradékonyabb, kevesebbet játszik, majd fáj az egyik lába, ez elmúlik, aztán a másik lába fáj, aztán az is elmúlik. A Lyme kór ritkán jár magas lázzal, sokszor csak hőemelkedést okoz.

Megelőzés

Mivel a betegség ilyen alattomos, nehezen felismerhető, legjobb megelőzés a védőoltás. Ez azért is nagy jelentősségű mert emberek számára még nincs oltóanyag.

Az oltást a kullancsok megjelenése előtt februárban, márciusban tanácsos beadatni és évente megismételni. Rendelőnkben hatékony oltróanyagok állnak rendelkezésre.

Babesiosis

Babesiosis a másik, kullancsok által terjesztett betegség a. A babesia egysejtű élősködő, ami kullanccsípéssel kerül a kutya szervezetébe. Az állat vörösvértesteiben elszaporodik és azok szétesését okozza. Ez az állat számára oxigénhiánnyal jár. A szétesett vörösvértestek károsítják a beteg veséjét és máját. A kullanccsípéstől számított 7-10 nap lappangási idő után jelennek meg az első tünetek, amik jól észrevehetőek.

Magas lázat okoz (40-42C), a kutya bágyadt, nem szívesen kel fel, nem eszik, nem vagy keveset mozog, liheg. Rövid idő múlva a kutya vizelete barnás színűvé válik. Kezelés hiányában halálos kimenetelű is lehet. Ha az első tünetek megjelenésekor a beteg sürgősen állatorvoshoz kerül, a gyógyulás esélyei jók. A vese- és májkárosodás miatt később a gyógyulás esélyei rosszak.

Nagyon fontos, megakadályozni, hogy a kullancsok kutyánkon megtelepedjenek.

Erre szolgálnak a kullancs-ellenes szerek: nyakörvek, cseppek (spot on-ok) és sprayk, amik rendelőnkben széles skálán állnak rendelkezésre.
Ezeket februártól, márciustól, lehetőleg az első kullancsok megjelenése előtt kell rátenni a kutyára, és késő őszig, amíg a kullancsszezon” tart folyamatosan alkalmazni kell.

Tanácsos állatorvossal megbeszélni, hogy melyik kutyának milyen szer a legjobb, esetleg kettő kombinációját is lehet alkalmazni. Sajnos 100%-os megoldás nincs, de megfelelő szerekkel a kullancsok hatásosan távol tarthatók.

Ha mindezek ellenére kullancsot találunk kutyánkban, azt, ha nagyobb, kézzel, ha még kicsi és nehezen megfogható, akkor csipesszel (legjobb a kullancskiszedő csipesszel) az állat bőre közelében fogjuk meg és mindegy milkullancsot semmivelyen irányba, de forgassuk, ne húzzuk meg! Sokszor teljesen körbe kell fordítani, de végül fejével együtt kijön. Ne kenjük be a semilyen szerrel , mert a döglött kullancs szakadékonyabb. Ha a feje benn marad nem kell megijedni, pár nap múlva, mint egy pattanás kilökődik.