Toklász

Toklász

Nyáron sokszor okoz panaszt, hogy kutyák bőre alá, fülébe, lábába „toklász” megy. A toklász az egérárpa kalásza vagy annak darabjai. Főleg ha megszárad, alakja miatt könnyen átszúrja a kutya bőrét vagy belemegy a fülébe és szinte fúrja magát előre.

Toklász a kutya fülében

Ha fülbe megy az állat hirtelen fülrázással, féloldalas fejtartással jelzi. Ilyenkor minél előbb vigyük állatorvoshoz, hogy kivehesse.

Toklász a kutya lábában

Ha a lábába megy, akkor a pracli tetején az ujjak közötti bőrbe vagy a talppárnák között szokott leggyakrabban befúródni. A bőr alatt vándorolhat, majd meggyűlik, begennyesedik. A gennyesedést kis dudor megjelenése jelzi. Ha ekkor a kutya minél előbb állatorvoshoz kerül a tályog megnyitásakor a toklász eltávolítható. Ha elkésünk vele, a tovább vándorol és már hiába nyílik meg a tályog a máshol újabb gennyesedést okoz.

Toklász a kutya szemében

Ha a szemébe megy általában az u.n. harmadik szemhéj alá kerül . Onnan látjuk, hogy baj van, hogy az állat alig tudja kinyitni az érintett szemét. Szintén minél előbb vigyük állatorvoshoz.

A toklász ellen többféle módon lehet védekezni:

Hosszú szőrű kutya szőrét a nyár kezdetétől vágassuk rövidre főleg a fülén és a mancsán. Lehetőleg ne sétáltassuk az ebet magas fűben, kertünkben pedig ügyeljünk rá, hogy ne legyenek kalászok. Séta után nézzük át kedvencünket, hogy nem szúródott-e a bőrébe vagy nem maradt-e a bundájában néhány gonosz toklász.